Scările reprezenta atracția cea dintâi a unei locuințe și cea mai mare provocare atunci când încep un proiect de amenajare. Pe lângă partea funcțională, încerc să fac și acea  legătură de comunicare între etaje reprezentând personalitatea proprietarului, în mod unicat. Pe scurt, să le fac călătoria înconjurată de un view deosebit, nu asta își dorește orișicine?

Treptele vedete, pe care le-ați văzut pe pinterest , la prieteni sau tv, nu se vor încadra și în locuința voastră. Atunci când cumpărați sau construiți o casă, luați în calcul de la bun început, că poziționarea și rolul treptelor trebuie gândită și proiectată inteligent!  Țineți cont de întreg sistemul de iluminat al spațiului în care locuiți zi de zi și dacă tot faceți treptele de calitate , evidențiați-le frumos! De ce recomand aceasta etapă foarte importantă? Gândiți cât de util e un iluminat pe timp de noapte , estetic și foarte atractiv! In urma proiectelor realizate de echipa noastră, acestea au dovedit a fi cea mai admirată și fotografiată zonă a unei locuinței încă de la intrare!

Iluminatul treptelor la Anca Ciota

Iluminatul treptelor la Anca Ciota

Dacă se optează pentru o lumină prea puternică, sunt șanse mari ca ea să se reflecte în suprafețele lucioase, în geamuri , în ecranul laptop-urilor și televizoarelor. Tocmai de aceeea este recomandată o nuanță caldă cu o intensitate relativ scăzută, sau pe sistem dimabil, atunci când reducem din lumină fix atât cât ne este confortabil.

Informați-vă din surse sigure, de la profesioniști, cum ar trebui să fie iluminate treptele casei voastre! Fiecare casă are sufletul ei, deci și Iluminatul ei ! Pe lângă caracteristica funcțională a iluminatului pentru trepte, sunt situații când se solicită o proiectare minuțioasa, cu un întreg sistem de lumini, safe! Și mă refer aici și la situațiile de evacuare în caz de incendii, calamități naturale. Odată montate de profesioniști, pot funcționa în siguranță îmbinând „Necesarul” si „Esteticul”.

Voi trece mai jos diverse exemple de iluminat al treptelor, cu care ne-am întâlnit pe parcursul lucrărilor realizate de echipa mea, în acest an atipic.

1. Modelul de iluminat lateral aplicat sau încastrat în perete, la 10-20 cm h , un corp la fiecare două -trei trepte. Nu sugerez la fiecare treaptă pentru a nu reda senzația de „prea mult”, doar dacă optați pe corpuri minuscule ce reda o potecă înstelată, pentru interioarele deschise la culoare pereții trebuie să fie perfecți! Acest sistem mai poate fi dotat atât cu senzori de mișcare, luminând pe măsură ce urci și cobori, cât și pe sistem dimabil, reducandu-i intensitatea la minimum. Aici se vor alege corpuri inteligente.

2. O altă soluție pe care optează des clienții noștri, e iluminatul aplicat, antiderapant pe treapte. În unele proiecte fiind și dotat cu controler programabil.
Ținând cont de numărul standard de 16 trepte per etaj, se pot gestiona până la 20 trepte. Programarea include timpii de aprindere pentru urcare /coborâre și pentru gestionarea modului de stingere.
Se poate programa ca prima treaptă de sus și de jos să rămână aprinsă 15% din putere , ca lumina de veghe, pentru siguranță.
Sistemul mai necesită senzori de mișcare pentru începutul și sfârșitul zonei de trepte.

3. Iluminat Balustradă + sub fiecare treaptă. Aici se pot monta profilele încastrate cu bandă led. Menționez că atunci când le oferim clientilor orice tip de iluminat și-ar dori, le punem în fața zeci de modele de profile, benzi led, dispersoare, astfel încât să ajungem la soluția ideala pentru locuinta fiecăruia. Ținem cont de stil, buget și bineînțeles tindem sa mulțumim atât dorințele simple și directe ale proprietarului cât și Visele Nemărginite ale Proprietarei ????  Deobicei femeile sunt cele care vor să apese pe butoane, să schimbe culori și să creeze atmosfere.

4. Liniile Fine. Cu cât treptele sunt mai lungi, cu atât lumina trebuie sa fie mai calmă, să redea senzația de o urcare ușoară și o coborâre lentă . Liniile iluminate de orice tip, au fost trendul anului 2020! Clienții au ales profilele încastrate în perete în care s-au montat diverse tipuri de bandă led; profilele aplicate pentru cei ce aveau achiziționat imobilul și ne-am adaptat alimentarilor existente.

5. Lumina din balustradă.

Pt a lumina fluxul de trecere, unde urcă și coboară defapt pașii nostri, unii aleg varianta direcționata de sus în jos, ca să nu orbeasca sau deranjeze vizual. Această soluție oferă sprijin pe timp de noapte, fără să fie nevoie să se iluminzee tot holul. Sursa de lumină poate fi încadrată, aplicată, ascunsă, discretă și alte posibilități pe care le discutăm în funcție de complexitatea lucrării.

6. Corpuri de perete. Aici există o varietate de produse pe care le alegeți după stilul locuinței. Pentru acest tip de iluminat trebuie să aveți niște alimentări proiectate încă de la început, un furnizor cu produse diverse și IMAGINAȚIE ! În proiectele mele ofer soluții de iluminat pe care le personalizez după bunul meu plac. Le vopsesc în câmp electrostatic, le redimensionez sau modific puterea, lumina și temperatura de culoare. Creez efecte de lumini pentru fiecare client ce alege să își amenajeze casa cu echipa Dienergy.

7. Un joc senzational din lumini de ultimă invenție. Aici pot fi corpuri personalizate create „din bucăți”. Puteți alege corpuri gata făcute sau varianta din piese, de exemplu din anumite modele de profile, panouri sau chiar bucăți din neon flex. Nici nu va imaginați câte poate face un simplu NEON!

5. Treptele iluminate cu bandă digitală. Da, am realizat și astfel de lucrări pentru cluburi, restaurante, pentru oameni publici, artisti și persoane care pur si simplu au un stil de viață crazy, Energic, de discotecă!

6. Treptele din sticlă.

Datorită tehnologiei de azi, sticla poate fi printata ceramic, laminată, sablata, vopsită, emailata , transparentă, mată, ultra clară, fumurie, colorată etc. La toate acestea există și posibilitatea de incorporare a unui sistem de iluminare pe LED , ce transformă treptele din sticlă într-un accent grandios a unei încăperi. Cu alte cuvinte , pur și simplu nu mai e nevoie de nimic! Totul trebuie să fie clean, redus la minimum în jur! Să ai Senzația de plutire, de urcare în Paradis, într-o lume pură. Acolo unde lucrurile par a se rezolva de la sine, unde se respiră/inspira adânc, unde se pășește desculț, iar lumina are rolul de a ghida călătorul.

Pentru a vă ușura deplasarea, pe orice tip de iluminat ați alege, nu uitați să montați un întrerupător cap scară pentru trepte. În felul următor aprinderea și stingerea se face din ambele capete a holului. Obișnuiesc să motivez acest aspect, nu neapărat prin a vă ușura viața, ci pentru a vă focusa atenția la lucruri mult mai importante decât să coborâți sau urcați de fiecare dată o scară ca să o aprindeți și stingeți! De aceea exista stațiile, telecomenzile, telefonul și alte gadgeturi smart, pentru a le folosi SMART!

7. Corpuri suspendate din tavan pe scări. Aici pot fi încadrate frumos atât becurile, diverse pendule, lustre și corpuri cu fire montate la înălțimi diferite pe care le găsiți la magazinele de specialitate, cât și corpuri realizate de voi ce ar reprezenta un hobby uitat, și căruia i-a sosit acum timpul să se trezească din hibernare, și să dea frâu talentului! Învățați să fiți mai îndrăzneți mai ales pe proprii Pereți!

8. Lămpi decorative pe scări – o gamă largă de surse de iluminat cu funcție decorativa pe trepte. Acestea pot fi lumânările cu flacăra naturală sau pe Led, felinarele decorative, ghirlandele pe Led.

9. Alte modele de trepte.

Cu siguranță se vor inventa noi și noi soluții ce ar face comunicarea între etaje mai atractivă. Dar atâta timp cât avem acces atât de ușor la informații, e din ce în ce mai dificil să alegem ce e important, util și estetic pentru noi. Sufletul își dorește dar Rațiunea îl luminează.